Bureau Bronckhorst

Met de poten in de klei (podcast)

klei

Een radiodocumentaire over belangenverstrengeling in de gemeente Bronckhorst.

Herman Stapelbroek is een betrokken burger die na zijn pensioen de politiek in gaat. Hij wordt lid van Gemeente Belangen Bronckhorst, maar zijn politieke carrière is van korte duur. Nadat Stapelbroek de burgemeester attendeert op een mogelijke integriteitsschending van een ambtenaar, wordt hij zelf onderwerp van een integriteitsonderzoek en schuldig bevonden.

Maar Stapelbroek geeft niet op. Hij wil rehabilitatie en organiseert bijeenkomsten voor Bronckhorsters die ook een conflict hebben met de gemeente. Zo zijn er burgers die zich verzetten tegen de komst van een 35 meter hoog vrieshuis van multinational Aviko. Stapelbroek werkte er 24 jaar. De aardappelverwerker (Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken) is vergroeid met de Achterhoek en zorgde jarenlang voor werkgelegenheid en solidariteit, maar veroorzaakt nu onrust onder de burgers. En ook de gemeentelijke politiek moet keuzes maken.

Onderzoeksjournalist Joost Wilgenhof dook in de zaak en maakte er een radioprogramma voor de NTR over. De hamvraag wat Stapelbroek fout heeft gedaan, blijft onbeantwoord. Wilgenhof verbaast zich vooral over de rol van de raad: ,,Er is geen enkele inhoudelijke vraag gesteld, geen enkele kritische vraag. Als raad wil je toch wéten wat in dit geval het eigen belang was van Stapelbroek?’’

Joost Wilgenhof zal voor Bureau voor Lokale Zaken het dossier blijven volgen.

Lees ook: Burger krijgt hoofdpijn van Bronckhorst (De Gelderlander)